Rust in je hoofd als zwanger worden niet lukt

Hoe krijg je rust in je hoofd als zwanger worden niet lukt?

Heb je stress omdat het niet lukt om zwanger te worden? En helpt mediteren niet? In deze blog leg ik uit dat de oorzaak niet in je onvervulde kinderwens zit en hoe je weer rust in je hoofd krijgt.

Ergens diep van binnen zit er een plekje in jou waar het heel fijn en rustig is. Waar je verdriet over je onvervulde kinderwens niet zo overweldigend voelt. Een plek waar het vredig en stil is: jouw bron van innerlijke rust. Soms voel je er even een flardje van, kun je het bijna aanraken… Maar dan ineens schiet er weer een pijnlijke gedachte over jouw droomkindje door je heen en ben je het kwijt. Zo gaat het iedere keer. Waarom lukt het je niet om dat gevoel van rust in je hoofd wat langer vast te houden? Je mediteert weleens omdat ze zeggen dat dit helpt om je hoofd leeg te maken. En terwijl je daar op je matje zit, lukt dit soms ook wel een paar seconden, dus je weet dat je het kunt. Maar waarom blijven die gedachten altijd maar door je hoofd spoken?

Vader en moedertje spelen

De oorzaak hiervan begint eigenlijk al veel eerder in je leven dan je denkt. Al vanaf de tijd dat je gedachten kreeg heb je innerlijke stemmetjes die uiting geven aan je gedachten. Ga maar eens terug naar je eigen kindertijd. De tijd waarin je als klein meisje bijvoorbeeld vader en moedertje speelde met je poppen. Je nam moeiteloos verschillende rollen in en sprak ook in de vorm van die verschillende rollen. Compleet met stemveranderingen en de hele mikmak. Dit waren manieren om uiting te geven aan je gedachten en belevingswereld en dat deed je door verschillende perspectieven in te nemen.

Je gedachten als bescherming

Eigenlijk doen we dat onbewust nu nog steeds. De stemmetjes die je als kind ontwikkelde om je gedachten over de wereld om je heen te ordenen, zijn steeds meer onderdeel geworden van wie je bent. Maar ben je jezelf hier ook bewust van? Let maar eens op wat je doet op de momenten dat er iets in je leven gebeurt waar je geen grip op hebt. Grote kans dat als je gestrest bent je probeert jezelf gerust te stellen met bepaalde gedachten. En hiermee alsnog het idee van controle te krijgen. Je bouwt zo door alles wat je in je leven meemaakt een groot luchtkasteel van gedachten en overtuigingen om jezelf te beschermen tegen pijn en teleurstellingen. Het voelt heerlijk en vertrouwd in dit kasteel omdat je er jarenlang over gedaan hebt om het precies zo te krijgen zoals je dat zo graag wilde.

Van luchtkasteel naar vesting

Door alle stressvolle dingen die je mee hebt gemaakt is je luchtkasteel veranderd in een vesting met dikke muren waar niets meer doorheen kan dringen. En ook het dak boven je heb je zo sterk gemaakt dat er niets meer doorheen kan. Nu denk je misschien: “Mooi, toch? Ik zit hier veilig voor alles en iedereen. Niemand maakt me meer wat.”. En ja, jarenlang zit je veilig in jouw vesting. 

Verlangen naar onvoorwaardelijke liefde

Tot je merkt dat je eenzaam wordt. Wat zou het fijn zijn om iemand in je leven te hebben die onvoorwaardelijk van je houdt. Die jou volledig accepteert zoals je bent. Maar ja, zolang je opgesloten zit in je vesting, zal je die persoon niet ontmoeten. Hmm, wat nu…?

Je besluit om soms even je vesting te verlaten en tijdens één van je tripjes in de buitenwereld ontmoet je de liefde van je leven. Stukje bij beetje laat je die ander toe in je leven en uiteindelijk nemen jullie het besluit om samen een gezin te stichten. Bij je partner voel je nog een stukje voorwaardelijkheid in jullie liefde, maar van je kinderen zal je altijd onvoorwaardelijke liefde ontvangen. En ook zij zullen jouw onvoorwaardelijke liefde krijgen. Het maakt niet uit wat jij doet of wat zij zullen doen: deze liefde zal altijd blijven bestaan.

Gevangen tussen angst en hoop

Vol goede moed en vertrouwen beginnen jullie aan het avontuur om jullie kinderwens in vervulling te laten gaan. Oké, je verwacht niet dat het waarschijnlijk niet meteen de eerste keer raak zal zijn. Maar na ongeveer een jaar begin je jezelf toch zorgen te maken dat er misschien wat aan de hand is. Intussen draait je hoofd overuren om jezelf gerust te stellen en vertel je jezelf dat het wel goed zal komen. Maar aan de andere kant zegt een stem: “Waarom lukt het nou niet? Wat is er mis met mij?”. En bij iedere keer dat je weer ongesteld wordt, raak je steeds gefrustreerder en gestrester. Je schiet op en neer tussen de stem die je vertelt dat er iets mis is en de stem die je probeert gerust te stellen dat het allemaal wel goed komt. Dat het gewoon wat meer tijd nodig heeft.

Zonder dat je het in de gaten hebt wordt je steeds meer in beslag genomen door je gedachten die je proberen te beschermen tegen pijn. Je leeft tussen angst en hoop en jouw verdedigingswerken zijn volop actief om de muren van jouw vesting te beschermen. Hoe langer dit duurt en hoe beter je bent in het beschermen van jouw zelfgebouwde vesting, hoe groter de kans dat je een kinderwenstrauma ontwikkelt en hoe moeilijker het wordt om innerlijke rust te ervaren.

Eenwording met gedachten

We zitten zo vol van onze gedachten dat we niet eens meer in de gaten hebben dat ze ons overnemen doordat we gaan denken dat we onze gedachten zijn. We kunnen onszelf dan niet meer losmaken van de woorden die samen het verhaal van ons leven vormen. We geloven dat we ons verhaal zijn. Als jij rust in je hoofd wilt ervaren, is het essentieel dat je jezelf gaat realiseren dat je niet je gedachten bent.

Luisteraar van je eigen podcast

Om dit te kunnen doen helpt het om de stem in jouw hoofd te observeren en beter te leren kennen. Wat zegt hij allemaal? Luister gewoon eens naar de gedachten die voorbij komen. Zonder er een oordeel over te hebben, maar als objectieve waarnemer van de gesprekken in je hoofd. Het feit dat je deze gesprekken kunt horen, geeft al aan dat je jouw stem (of stemmen) niet bent. Net zoals je naar een radioprogramma of bijvoorbeeld een podcast kunt luisteren, zo kun je ook naar je gedachten luisteren. Je luistert dan eigenlijk gewoon naar de podcast die in jouw hoofd afspeelt.

Van luidruchtige stemmen naar rust in je hoofd

Zelf vind ik dit het makkelijkst op het moment dat de stemmetjes op zijn luidruchtigst zijn en dat is meestal wanneer er iets in mijn omgeving gebeurt waar ik niet blij van word. Inmiddels zijn dit voor mij geen dingen meer die te maken hebben met mijn onvervulde kinderwens, maar zijn er nog steeds voldoende uitnodigingen voor mij om op andere vlakken innerlijke rust te creëren. Op zo’n momenten helpt het om mezelf onvoorwaardelijke moederliefde te geven. De liefde die ik aan mijn kinderen wilde geven, geef ik nu zoveel mogelijk aan mezelf wanneer ik ergens mee worstel.

Moederliefde voor jezelf

Door iedere dag open te staan voor de uitnodigingen van het leven (die altijd verschijnen in de meest moeilijke momenten), ze te herkennen en er op in te gaan als luisteraar van je eigen podcast, kun jij ook rust in je hoofd creëren. Stap voor stap op weg naar zelfheling en innerlijke rust door jouw onvoorwaardelijke moederliefde aan jezelf te schenken.

Als je vragen hebt over mijn of jouw eigen proces mag je altijd contact met me opnemen. Je kunt dat hieronder doen door een reactie achter te laten of me een privé-reactie te sturen via het contactformulier, e-mail of WhatsApp bericht. In mijn blogs Van Piekeren tot Zelfbevrijding Deel 1 en Deel 2 kun je meer lezen over mijn persoonlijke proces rondom mijn onvervulde kinderwens.

Wil je meer lezen over het creëren van innerlijke rust? Mijn blog is geïnspireerd door het boek ‘Geluk zonder voorwaarden’ van Michael Singer. Heb je geen zin om heel het boek te lezen? Check dan eens het artikel van Karlijn Visser op Holistik.nl.